Ontstaan

In 2015 vond de landelijk bekende ‘The Passion’ plaats in Enschede. Vanuit de kerken werd een busreis geregeld om er zelf bij te kunnen zijn. Toen ds. Hans Hinkamp even later lokale projecten zag ontstaan begon het te kriebelen. ‘Zou het niet mooi zijn om in een plaatselijke variant, aan de slag te gaan met een eigen Passion Lichtenvoorde’

In pastoor Casper Pikkemaat vond hij direct een enthousiast medestander. Maar waar begin je? Hans Hinkamp vroeg een tekst op bij collega ds. Rebecca Onderstal. De tekst mocht gebruikt worden als basis en werd vervolgens stevig aangepast aan de plaatselijke situatie.

Ondertussen legde Casper Pikkemaat contact met rector Jan Put van scholengmeenschap Marianum. Want als je iets wilt doen voor de hele gemeenschap is de medewerking van jongeren wel heel wenselijk. De reactie was een heel spontaan: dat gaan we doen!

Daarna werd een organisatie vanuit de kerken en Marianum in gang gezet. Er werden acteurs benadert, een verteller (Willem te Molder), en naast de Marianumband (zang en muziek o.l.v. muziekdocent Peter Krabbenborg) kwam er medewerking van het koor Noir, uit Zieuwent.

Op 22 maart 2016 vond op een vol marktplein, een uitverkochte zaal en een vol schoolplein, de eerste ‘Passion Lichtenvoorde’ plaats. De reacties waren geweldig: ‘indrukwekkend’ was de meest gehoorde opmerking. Dit vroeg om een vervolg…

En dat kwam er. Besloten werd om hiervoor een stichting in het leven te roepen voor een solide onderbouwing. Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij is nu de organisator.